Procurorul care investighează cazul copilului ucis de câini a dispus ridicarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei

Procurorul care investighează cazul copilului ucis de câini a dispus ridicarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei
Publicat: 19/09/2013, 18:22
Actualizat: 19/09/2013, 22:17

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat, joi, la ieșirea de la Consiliul Superior al Magistraturii, că procurorul care investighează cazul copilului ucis de câini a dispus ridicarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei.

„Pot să vă spun că procurorul a dispus ridicarea imaginilor, pentru a putea fi vizualizate și analizate din punct de vedere judiciar”, a spus Tiberiu Nițu, după ce a participat ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Întrebat dacă procurorul de caz nu putea să verifice sau să se intereseze, înainte de apariția în presă, despre imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei, procurorul general a spus că el nu poate să anticipeze sau să dispună ce trebuie să facă un procuror într-o anchetă.

„Ar fi chiar nelegal ca eu să impun procurorului să facă ceva sau să nu facă ceva într-o anchetă penală. Dumnealui își stabilește ancheta, planul de cercetare, prioritățile, dumnealui hotărăște cum acționeză”, a adăugat Tiberiu Nițu.

Procurorul general a subliniat că este nelegal să îi spună unui procuror cum să-și conducă ancheta.

„Dacă într-un final se va stabili că, într-un anumit moment, nu a acționat corect, Inspecția Judiciară va stabili acest lucru, dar, în timp real, este chiar nelegal ca procurorul general să impună unui procuror ce să facă, cum să facă, când să facă”, a adăugat Tiberiu Nițu.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei în 2 septembrie, înainte ca Ionuț Anghel să fie găsit mort, au fost difuzate joi în presă. Ionut Anghel și fratele lui de șase ani sunt surprinși în timp ce se joacă și aleargă pe o alee din parc, bunica acestora nefiind în înregistrare. La un moment dat, fratele lui Ionuț este adus în parc de mână de către un bărbat. Acesta merge cu copilul la un agent de pază, iar după câteva secunde cei trei se îndreaptă spre locul unde ar fi stat bunica celor doi copii. După alte câteva minute, bărbatul care l-a adus pe băiat apare în înregistrare în timp ce se îndreaptă spre ieșirea din parc. În jurul orei 11.30, Ionuț a fost găsit ucis de câini pe un teren privat din apropierea Parcului Tei.

Tatăl lui Ionuț Anghel a fost joi la Parchetul instanței supreme, el declarând la ieșire că nu a văzut la procurori imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei în 2 septembrie, același lucru fiind susținut și de avocatul acestuia.

Valentin Anghel a mai spus că nu are niciun semn de întrebare despre ce s-a întâmplat în 2 septembrie, precizând că pentru el totul este clar din acest punct de vedere.

Întrebat care este starea lui Andrei, fratele lui Ionuț, și dacă acesta ar putea fi audiat de procurori, Valentin Anghel a spus că starea lui este bună, dar nu vrea să mai aibă un alt factor de stres, astfel că depinde de el când va putea să vorbească și cu anchetatorii. El a precizat că băiețelul a făcut o declarație în fața psihologilor, spunând atunci tot ce a văzut și ce s-a întâmplat în 2 septembrie.

Avocatul familiei Anghel a declarat că ancheta nu este finalizată, pentru că altfel ar fi fost și persoane puse sub învinuire, cercetările fiind în faza premergătoare începerii urmăririi penale.

Acesta a adăugat că cei doi copii au dispărut de lângă bunica lor aproximativ 30 de minute, timp în care aceasta s-a interesat de ei.

Întrebat dacă băiatul cel mare a fost adus la bunica lui de către un bărbat, din zona străzii Tuzla, și dacă acesta a fost identificat, avocatul a spus că, din ce știe el, această persoană nu a fost identificată și audiată.

Ionuț Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de șase ani, a fost mușcat de un picior, dar a reușit să fugă și să-și anunțe bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, declara în 3 septembrie, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Național de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de mușcături de câini.

Dosarul penal a fost deschis în 3 septembrie de Parchetul Tribunalului București, iar o zi mai târziu ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului instanței supreme, având în vedere complexitatea cauzei și intensa mediatizare a acesteia.

Procurorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuț Anghel și verifică dacă au fost respectate dispozițiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție anunța că dosarul privind uciderea de către câini maidanezi a lui Ionuț Anghel este în faza actelor premergătoare.

Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, a fost audiat în 4 septembrie, el declarând atunci că nu se simte în niciun fel răspunzător pentru incidentul în urma căruia copilul de patru ani a murit sfâșiat de câini.

Băncescu preciza că a fost chemat de anchetatori pentru a da declarații în calitate de martor și a adus mai multe documente, întrucât unul dintre câinii care au atacat copilul a fost al ASPA, fiind adoptat în decembrie 2008 de Asociația Caleidoscop. Acesta afirma că, din informațiile sale, Asociația Caleidoscop a adoptat nouă câini de la ASPA.

Ulterior, Băncescu a venit de mai multe ori la Parchet, pentru a aduce documentele cerute de anchetatori și pentru a răspunde întrebărilor acestora.

În 6 septembrie, procurorii le-au audiat pe Carmen Secăreanu, președinta Asociației Caleidoscop, și pe Lavinia Mirela Nica, fost voluntar al Asociației Caleidoscop, care în 2008 a semnat, în numele ONG-ului, pentru adoptarea unuia dintre câinii care l-au omorât pe Ionuț Anghel.

Avocata președintelui Asociației Caleidoscop declara, la ieșirea de la Parchetul instanței supreme, că aceasta este incriminată în dosarul privind moartea lui Ionuț Anghel, dar nu a fost pusă încă sub acuzare.

Avocatul Valentin Răchițeanu, cel care o apără pe Lavinia Nica, spunea că aceasta are în prezent calitatea de martor, că procedurile sunt în curs și că procurorii efectuează „expertize criminalistice”.

În 9 septembrie au fost audiați Constantin Ciorăscu, administratorul firmei pe terenul căreia Ionuț Anghel a fost omorât de câini, și reprezentantul unui ONG.

În 13 septembrie a dat declarații la Parchetul ICCJ bunica lui Ionuț. La ieșirea din sediul Parchetului, Aurica Anghel a declarat că le-a spus procurorilor tot ce știa și tot ce a văzut, susținând că ceea ce s-a întâmplat este o tragedie. Bunica lui Ionuț a mai spus că a avut grijă de copii, dar când a sesizat că aceștia lipsesc, nu a știut unde să-i caute, zona în care se afla fiind cu multe alei.

Avocatul acesteia, Bogdan Bărbuceanu, a declarat că nu sunt motive juridice pentru punerea sub acuzare a bunicii lui Ionuț, că aceasta va colabora cu anchetatorii pe parcursul anchetei pentru a se stabili adevărul și că, cel mai probabil, asociațiile de profil privind maidanezii vor fi cele trase la răspundere în acest dosar penal.

În 17 septembrie a fost audiată la Parchetul instanței supreme președinta Asociației „Cuțu, cuțu”, Marcela Pîslă. Aceasta a declarat, la ieșirea din Parchetul ICCJ, că Asociația Caleidoscop este o fundație serioasă și responsabilă.

Șase câini au fost ridicați în 2 septembrie de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei. Unul dintre aceștia, care avea urme de sânge pe bot, fusese sterilizat de ASPA și adoptat de Fundația Caleidoscop în 2008, declara Răzvan Băncescu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal